p o m a l o . . .

22.01.2010., petak

Frank Herbert : God Emperor of Dune

Jučer sam završio četvrtu knjigu serijala, pa ću zapisati nešto dok su dojmovi svježi sretan Između radnje prve i druge te druge i treće knjige je prošlo po desetak godina. Mislio sam da je to čak malo puno rolleyes. Tada... A što reći na interval između treće i četvrte knjige. Proteklo je, pazite sad, 3.5 t-i-s-u-ć-a godina smokin. Većina likova koji su postojali onda sada postoje uglavnom u sjećanjima, a također je i sa društvom i okolišem planeta Arrakis, koji se toliko izmjenio da ga više i ne zovu Dina. Sad su tamo šume, rijeke, ima vrlo malo pustinje.

Materija u knjizi je najviše filozofska. Najviše je dijaloga, nema puno akcije. Likova je malo, mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Nema baš paralelnih radnji cry. Jedan lik mi je bio zanimljiv, našao se izvan svog vremena, sve mu je bilo čudno, neprepoznatljivo namcor. Svršetak je dosta otvoren, ostaje dosta toga upitno kako će biti dalje. Prve tri su imale jasno definirano završno stanje, pa je ova možda u tome drugačija od njih. Zato ova izraženije poziva na čitanje sljedeću knjigu, Heretics of Dune thumbup.

Ono, tko je volio prve tri knjige, bit će mu i ova dobra. Tako bi dao nekakvi zaključak.

Pogledao sam seriju Children of Dune iz 2003. Skroz sam bio zadovoljan. Nakon gledanja sam došao u stanje katarze, onog emotivnog pražnjenja. To mi se u zadnje vrijeme rijetko događa, nekako me ništa više ne dira bang.

07.01.2010., četvrtak

Što je lijepo, kratko traje...

Dakle, godišnji je projurio cry. Prošao mi je OK. Došli su Splićani na privremenom radu u Zagrebu ovamo, pa se malo bančilo i družilo. Bilo je pravo osvježenje party.

Pronašao sam među prašinom DVD sa ekranizacijama Dine. Pogledao sam prvi film koji pokriva prvu knjigu, još ima serija od tri nastavka koja obuhvaća materiju druge i treće knjige. Taman sam toliko pročitao. Ovaj mi je prvi film dobar, striktno slijedi radnju iz knjige. Iako je možda dug, 2:15. Pokušao sam gledati Prison Break, ali malo mi je bilo naivno kako su provalili u kuću nekoga velikog direktora gdje je osiguranje 24/7. To mi se zgadilo pa sam se odustao od serije. Pogledao sam Slomljene zagrljaje Pedra Almadovara i Metastaze. Imam u planu odvojit 4 sata za 7 samuraja, nakon što završim sa serijom Dina. Planirao sam četvrtu knjigu Dine pročitat sad za praznike, ali došao sam do malo manje od pola. A dobro, neće knjiga nigdje pobjeć rolleyes.

Jako puno sam spavao na godišnjem, svaki dan sve duže, tako da sam zadnji dan ustao ni manje ni više nego u 15:30 zijev. Sad, imam tu jedan problemčić... Dan iza dižem se u 6:30 no. Išao sam ranije leć, oko 22:30, ali nema teorije da zaspem headbang... Prošlo je 2, a nema ni S od sna blabla. Sutra ću bit neispavan, razdražljiv i nervozan da je to milina.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.